A kert

Mediterrán Botanikus Kert a Szent György-hegyen

A kert megálmodója és gondozója Bicskei Sándor 2018-ban kezdte el a botanikus kert létrehozását. Az volt a célja, hogy maradandó értéket alkosson a Szent-György hegyen a klimatikus változások figyelembevételével. Ezért olyan növényeket telepített a kertbe, amelyek elsősorban a mediterrániumban találhatóak meg, azonban Magyarországon is télállóak.

Körülbelül ötezer négyzetméteren terül el a botanikus kert Kisapátiban, a Szent György-hegyen 200m magasan déli tájolással. Ez az elhelyezkedés azt eredményezi, hogy lényegében szubmediterrán mikroklímával rendelkezik, a terület.

Ugyanis a domborzati viszonyok és a Balaton közelsége, valamint a tanúhegyek általi határolás csökkenti a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásokat. Ez azt jelenti, hogy a fagy nem abban a formában és nem olyan hőmérsékleti tartományban jelenik meg, mint az ország többi területén.

A kertben közel 700 növényfaj található meg

A kert növényeinek 60%-a örökzöldek. Jellemzően koros, 15-30 éves növények kerültek telepítésre a kertbe. A Himalájában őshonos kínai kenderpálámák, és az oszlopos cédrusok alkotnak egyedi összhangot a magyar vulkánok földjének panorámájával. Az olíva liget fái Spanyolországból származnak az életkoruk 25-30-év. Ezek az olajfák északi, katalán fajták ezért -16°C-ig télállóak. A kertben a mexikói sivatagot idéző agavék és kaktuszok is felfedezhetők.

A kert folyamatosan változik

Az örökzöld növények mellett virágos növények felhozatala is megcsodálható évszaknak, hónapnak megfelelően. Március végétől a Tulipán mező indul virágzásnak, majd május végén a Levendula mező, és júniustól a kaktuszvirágzást tekinthetik meg a kert látogatói. Októberben pedig beérik az olíva.

A virágzási időszak végéhez közeledve a levendula mező virágaiból házi szörpöt készítünk, az olaja peidg  lepárlásra kerül. 

Fűszerkert

A botanikus kertben a klasszikus fűszernövények, mint a rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, zsálya, petrezselyem, kapor, koriander, és oregánó mellett rengeteg menta fedezhető fel a kertben, illetve az ételedben, italodban. Ugyanis a fűszernövényeink egytől-egyig felhasználásra kerülnek éttermünk konyhájában.

Ahogyan a magaságyásokban is tökéletes összhangban termő, ízes paradicsomjaink, paprikáink és uborkáink, melyek teljesen bio dinamikus módon kerülnek megművelésre.

Panoráma kilátó

Egyedi panoráma tárul elénk a kertből a “Vulkánok Földjére”, vagyis a tanúhegyekre: a Badacsonyra, Gulácsra, Tóti-hegyre és a Csobáncra. A kert nem csak a mediterrán növények gyűjtőhelye, hanem panoráma kilátó is egyben.

Az volt a célom, hogy egy maradandó kertet, egy maradandó szépséget, és értéket alkossunk együtt, a Szent György hegyen.

Bicskei Sándor 
A kert megálmodója

Programok:

Szeretnél többet megtudni a kertről?

Gyere el veztett kertlátogatásunk egyik időpontjára!